sobota, 27 kwietnia 2013

Bardzo cebulowa tarta

Wykorzystując resztki z lodówki przed wyjazdem na majówkę powstała dziś szybka i prosta

Tarta cebulowa


Spód:
  • pół szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki mąki żytniej 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka majeranku
Farsz:
  • 3 duże cebule
  • serek topiony ze szczypiorkiem
Mąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki.  Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.

Cebulę umyć i pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie z oliwek.



Upieczony spód do tarty odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy serkiem topionym i wykładamy podsmażoną cebulę. Doprawiamy- bazylią, oregano, czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami.



Gotową tartę pieczemy jeszcze ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...