środa, 24 kwietnia 2013

Frittata z makrelą

Różnego rodzaju frittaty goszczą w mojej kuchni dość często bo uważam, że jest to 
dość szybka, niewymagająca zbyt dużo pracy, dietetyczna a jednocześnie sycąca potrawa :)
Czyli same plusy :)

Zwykle jadam ją z samymi warzywami tym razem pokażę wam nietypową wersję 
z makrelą z puszki 
  • 2 jajka
  • 100 g białego sera
  • puszka makreli w sosie pomidorowym
  • pół papryki
  • cebula
  • 20 dag pieczarek 
  • przyprawy- sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, chili
  • ser do posypania
Warzywa pokroić w drobną kostkę, pieczarki i cebulę podsmażyć na odrobinie oliwy. Makrelę i biały ser także pokroić na małe kawałki. Do miski rozbić jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.
Piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni ( ok 10 min przed końcem pieczenia posypać wierzch tartym serem i piec aż się zarumieni)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...