niedziela, 28 kwietnia 2013

Kruche ciasteczka

Propozycja w sam raz do niedzielnej kawki zwłaszcza gdy za oknem tak jak dziś szaro i buro..
Smak tych ciasteczek przypomina mi dom babci- po której zresztą chyba odziedziczyłam zamiłowanie do gotowania i pieczenia :)

Kruche ciasteczka z dżemem 

  •  2 szklanki mąki
  •  200 g masła 
  •  0,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier, jajko i masło. Masło posiekać nożem i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Stolnicę podsypać mąką aby ciasto się nie kleiło i rozwałkować wycinać ciasteczka. Ja użyłam kieliszka do wina i mniejszego aby otrzymać ciasta z dziurką, próbowałam różnych eksperymentalnych kształtów jednak najlepiej sprawdziły się tradycyjne ciasta z dziurką przekładane dżemem.


Gotowe ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia- można posmarować żółtkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min o zarumienienia.Studzić na kratce.


Ciasta można przełożyć dżemem, marmoladą, kremem, posypać cukrem pudrem lub jeść bez dodatków bo same w sobie są słodkie :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...