czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z sosem brokułowym

Pyszny i jednocześnie dość dietetyczny obiadek
Soczyście zielony sos od razu powoduje, że ma się na niego ochotę ale najlepsze zaczyna się potem...

Makaron z sosem brokułowym 

  • makaron (wedle uznania najlepsze świderki albo falbanki, może być brązowy lub normalny- tym razem wykorzystałam zwykły tradycyjny)
  • 1 średni brokuł
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2-3 ząbki czosnku( może być też granulowany)
  • dodatkowo można dodać ser- feta, mozzarella, parmezan lub inny ulubiony, ja z braku składników gdyż obiad robiony na szybko dodałam łyżkę serka kanapkowego ze szczypiorkiem i zrobiłam małe kuleczki ze zwykłego twarogu)



Makaron ugotować. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki następnie wrzucić do garnka i zalać wodą z odrobiną soli- można dodać też kostkę rosołową. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie. Odcedzić a następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków ubić brokuły na jednolitą masę. Dodać jogurt i przyprawić- mój sos był w wersji mocno czosnkowej. Makaron ułożyć na talerzu i polać gotowym sosem- posypać serem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...