środa, 24 kwietnia 2013

Zupa krem z kukurydzy

Żółciutka jak słoneczko, bardzo rozgrzewająca 

zupa krem z kukurydzy 

a do tego banalnie prosta w przygotowaniu- dosłownie kilka minut :)


Składniki
  •   bulin- może być z kostki rosołowej (ja zawsze gotuję własny skrzydełko z kurczaka, które potem można sobie zjeść :) cebula, marchewka,por, pietruszka)
  •  puszka kukurydzy 
  • cebula 
  • 2 marchewki (najlepiej starte na tarce )
  • przyprawy- kurkuma (podkreśli smak i kolor), curry, sól, pieprz i inne ulubione u mnie zawsze idzie bardzo dużo różnych :)
Przygotowanie jest banalnie proste :) gotujemy rosół, gdy się zagotuje dodajemy puszkę kukurydzy i część soku w którym była kukurydza.. Gotujemy ok 30 min po tym czasie wyjmujemy cebulkę i mięso jeśli sami robimy wywar. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę- oprawiamy do smaku  :) ( Jeśli zupa jest zbyt rzadka na krem dodaje łyżkę kaszy kukurydzianej. ) Podgrzewamy jeszcze przez chwilę gotowy krem . 

 

Można podawać z różnymi dodatkami- pietruszka, koperek, groszek ptysiowy lub grzanki
- najlepszy sposób, który wykorzystuję dla pozbycia się czerstwego pieczywa
kromki chleba podsmażam na chrupiąco z dwóch stron na suchej patelni teflonowej, potem kroję w kosteczkę i mam domowe grzanki jako dodatek do zup kremów :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...