piątek, 24 maja 2013

Bułeczki żytnie

Dziś mija dokładnie miesiąc od kiedy na blogu powstał 1 wpis :)
Dziś mamy już 27 przepis wiem, że większość jest prosta wręcz banalna ale czasem takie przepisy też są potrzebne :)

Dziś będzie obiecany dodatek do wczorajszego pasztetu albo odwrotnie to pasztet jest doskonałym dodatkiem :)

Bułeczki żytnie

  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 g drożdży
  • pół szklanki letniej wody
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • otręby, słonecznik, siemię lniane

Do miski przesiać mąkę, dodać sól cukier, wlać oliwę. W wodzie rozpuścić drożdże (woda nie może być zbyt gorąca bo ciasto nie urośnie). Rozpuszczone drożdże wlać do miski z mąką, dodać nasiona słonecznika, siemię lniane. Wyrobić ciasto ręką- powinno swobodnie odstawać od dłoni. 



Ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na kulki z których forujemy bułeczki, spód obtoczyć otrębami, a na górę można posypać słonecznikiem. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ponownie na 30 min



Piec ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni

Po wyjęciu posmarować zimną wodą .
Studzić na kratce
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...