środa, 15 maja 2013

Ciasto z rabarbarem

Przechodząc dziś koło małego straganu z warzywami i owocami zobaczyłam 2 rzeczy, które od razu przywołały wspomnienia z dzieciństwa rabarbar i szczaw :) powstały więc 2 wiosenne przepisy 

Ciasto z rabarbarem 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru 
  • 0,5 kostki masła
  • łyżka śmietany
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę i jajko, masło siekamy i wyrabiamy ciasto.  Gotowym ciastem wykładamy formę- ja zrobiłam ciasto w keksówce. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni aby spód się podpiekł.


Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki a następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na jakiś czas. Rabarbar wykładamy na podpieczony spód można zrobić na górze kratkę z ciasta 


 Pieczemy jeszcze przez 30 min w temperaturze 180 stopni



Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...