poniedziałek, 6 maja 2013

Naleśniki ze szpinakiem

Przy okazji robienia pierogów z poprzedniego wpisu zostało trochę farszu
powstały więc naleśniki ze szpinakiem- można je przerobić na krokiety ale ja ograniczyłam sie do i tak już kalorycznych naleśników :)

Naleśniki ze szpinakiem


Naleśniki
  •  2 szklanki mąki
  •  szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju 
( zawsze zachowuje proporcje tyle ile mąki tyle płynów)

Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu.

Farsz
 
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • kostka białego sera
  •  czosnek
  • sól
  • pieprz 
Szpinak wrzucić na patelnie i podsmażyć do odparowania wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub czosnek granulowany. Patelnie zdjąć z kuchenki , szpinak przełożyć do miski, dodać twaróg i wymieszać dokładnie. Dodać sól i pieprz do smaku. 
 
Naleśniki smarować farszem niezbyt grubo żeby nie popękały w czasie zawijania. Zawijać w rulony lub składać w inny dowolny sposób. Gotowe naleśniki podsmażyć na złoty kolor. 
 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...