czwartek, 2 maja 2013

Parówki w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym
10 sztuk

Ciasto
  •  2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki letniej wody
  • szczypta cukru 
  • łyżeczka soli, pieprzu i bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Suche składniki połączyć razem w misce. drożdże rozpuścić w wodzie i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę . Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 min. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min


Pozostałe składniki
  • 5 parówek (kroimy na połówki, mogą być też w całości)
  • 10 plasterków sera żółtego
  • sos pomidorowy
  • jajko do smarowania

 Gdy ciasto podrośnie rozwałkowujemy na dość cienki duży placek następnie kroimy w paski ok. 4 cm szerokości. Każdy pasek smarujemy sosem pomidorowym, parówkę owijamy plasterkiem sera a następnie spiralnie pod kątem owijamy parówkę paskiem z ciasta. 

 Układamy na blaszce do pieczenia i smarujemy żółtkiem. 




Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 min. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...