czwartek, 23 maja 2013

Pasztet z soczewicy

Przez wiele lat w moim menu mięso prawie nie istniało, ale soczewica jest prawie od zawsze
bo kolejnym kulinarnym wspomnieniem są pierogi z soczewicą 
tym razem soczewica posłużyła do przygotowania pysznego pasztetu a w kolejnym wpisie dodam przepis na coś w sam raz do tego ... :)

Ja wybrałam soczewicę zieloną bo smakuje mi bardziej ale można też użyć czerwonej :)

Pasztet z soczewicy 

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
Soczewicę wsypujemy do garnka zalewamy wodą (powinna być dokładnie przykryta wodą) i gortujemy ok. 40 min aż będzie miękka i wchłonie wodę. Można do wody w której gotujemy soczewicę dodać kostkę rosołową albo trochę soli.

Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tartce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy warzywa. Przyprawiamy dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. 


Soczewicę i warzywa łączymy i miksujemy blenderem na gładką masę (jeszcze lepiej użyć maszynki do mielenia mięsa chociaż soczewica jest dość miękka wiec blender doskonale sobie radzi ). Dodać jajko i przyprawy zwłaszcza pieprz. 

Masę wyłożyć do formy keksówki najlepiej silikonowej- ułatwi wyjmowanie :) górę można posypać np. otrębami 


Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 min


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...