poniedziałek, 6 maja 2013

Pierogi niestandardowe :)

Jak na porządną studentkę przystało po długim weekendzie wróciłam z domu z porcją pierogów
- zrobionych zresztą własnoręcznie.. Dlatego dziś sprawdzony przepis na pierogi
- nie będzie standardowych ruskich za to 2 mniej standardowe farsze..

Pierogi


Ciasto
  •  0,5 kg mąki
  •  szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju 
  • szczypta soli 
Stary sprawdzony przepis na ciasto mojej babci chociaż wiadomo ile osób tyle "szkół" 


Farsz 1
okazało się, ze nie taki diabeł straszny jak go malują  pierwsza przygoda ze szpinakiem..
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • kostka białego sera
  •  czosnek
  • sól
  • pieprz 
Szpinak wrzucić na patelnie i podsmażyć do odparowania wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub czosnek granulowany. Patelnie zdjąć z kuchenki , szpinak przełożyć do miski, dodać twaróg i wymieszać dokładnie. Dodać sól i pieprz do smaku.
Farsz 2
  • torebka kaszy gryczanej
  •  kostka twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu ok. 15 min, można do wody dodać  kostkę rosołową. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.  Gdy kasza się ugotuje przekładamy do miski, dodajemy cebulę oraz biały ser całość łączymy na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Doprawiamy według uznania, ja preferuję raczej ostrzejszą wersję.


Wykonanie

Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto na pierogi rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki lub innego okrągłego przedmiotu wycinać kółka. Nakładać łyżeczkę farszu na okrąg i zlepiać dokładnie boki. 

W dużym garnku zagotować wodę- posoloną i z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...