wtorek, 28 maja 2013

Pierożki drożdżowe z mięsem mielonym i pikantnym sosem pomidorowym

Dziś pomysł na sycące danie zarówno na obiad jak i na przekąskę 

Pierożki z mięsem mielonym


Ciasto drożdżowe

  •   szklanka mąki pszennej
  • szklaka mąki żytniej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski, dodać cukier oraz sól.  Drożdże rozrabiać w 3/4 szklanki letniej wody (nie może być za gorąca). Drożdże wlać do miski dodać 2 łyżki oliwy i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.


Farsz

  • 200 g mięsa mielonego
  • 100 g brązowego ryżu
  • 3 łyżki koncentratu lub sosu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chili, majeranek
  • oliwa do smażenia


    Ryż ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni- wrzucić cebulę i czosnek oraz mięso mielone i podsmażyć. Dodać ryż oraz sos pomidorowy i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. 





    Ryż ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwę rozgrzać na patelni- wrzucić cebulę i czosnek oraz mięso mielone i podsmażyć. Dodać ryż oraz sos pomidorowy i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami. 
    Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je dość cienko i wycinamy szklanką lub innym ostro zakończonym okrągłym przedmiotem kółka- w zależności jak duże pierożki chcemy uzyskać, możemy też wycinać kwadraty i dowolnie zlepiać ciasto     
    Na wycięte kółka nakładamy około łyżkę farszu i sklejamy 
    Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy żółtkiem, możemy też posypać otrębami, makiem, siemieniem lnianym
    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25-30 min aż się ładnie przyrumienią :)



    Sos pomidorowy (prosty)
    • puszka pomidorów  
    • łyżka jogurtu naturalnego
    • sól, pierz, czosnek, oregano,bazylia, chili

    Pomidory pokroić drobno i razem z sokiem z puszki wrzucić do garnka i zagotować. Dodać jogurt i przyprawy. Zblendować na jednolitą masę.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...