piątek, 17 maja 2013

Placuszki z kaszy jęczmiennej

Dziś pomysł na lekkie placuszki w wersji nie-słodkiej

Placuszki z kaszy jęczmiennej

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy- sól, pieprz, oregano, bazylia

Kaszę gotujemy tak aby była miękka. Cebulę kroimy z drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę . Ugotowaną kaszę przekładamy do miski dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę.



Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i łyżką kładziemy placki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu można odcisnąć ręcznikiem papierowym.


Można podać np. z sosem pieczarkowym 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...