czwartek, 2 maja 2013

Proste muffinki

Korzystając z długiego majowego weekendu nadrabiam zaległości w kuchni
i od razu dzielę się z Wami przepisem na banalnie proste a jednocześnie przepyszne muffinki

Muffinki kokosowo-migdałowe


z przepisu wychodzi 12 sztuk
  •  2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szklanka mleka
  • łyżka oleju
Wszystkie składniki wrzucić do miski i energicznie wymieszać łyżką żeby połączyły się w gładką, niezbyt gęsta masę.

Nadzienie:
  • budyń waniliowy
  •  4 łyżki wiórek kokosowy
  • 2 łyżki płatków migdałowych
 Ugotować budyń według wskazówek na opakowaniu, przed końcem gotowania dodać wiórki i migdał i wymieszać podatkowo można dodać aromat kokosowy aby wzmocnić smak.

Foremki do muffinek (ja używam silikonowych bo o wiele łatwiej wyjąć gotowe babeczki) wypełnić łyżką ciasta na to położyć łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta. Babeczka przed upieczeniem powinna wypełniać 2/3 foremki. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Muffinki można udekorować dowolnie kremem, lukrem lub polewą czekoladową
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...