czwartek, 16 maja 2013

Tarta z bananami

Do tej pory były przepisy na tarty w wydaniu obiadowo-pikantnym 
Dziś dla odmiany 

Tarta z budyniem i bananami

Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  •  pół kostki masła
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki cukru (może być cukier puder)
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka oleju
Dodatki
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 2 dojrzałe banany

 Mąkę przesiać przez sitko, dodać posiekane masło, jogurt, olej, jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki.  Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
 

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka żeby budyń był gęstszy. Do ugotowanego budyniu dodać 1,5 banana i zblendować na gładką masę. Pozostałą połówkę banana pokroić w plasterki i także dodać do masy.



Masę wyłożyć na podpieczony spód, można na wierzchu posypać kakaem . Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...