czwartek, 9 maja 2013

Wiosenna tarta z warzywami

Ostatnio na moim stole często pojawiają się różnego rodzaju tarty- na słodko i na słono jako przekąska i jako obiad, sprawdzają się w każdej sytuacji
 
 Wiosenna tarta z warzywami
 
 
Spód:
  • pół szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki mąki żytniej 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka majeranku
 Mąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki.  Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.



Farsz 
  • cukinia
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • 1/4 opakowania warzyw mrożonych
  • jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, inne ulubione przyprawy 
(bazylia, oregano, chili, tymianek)



Cukinie obrać i pokroić w kostkę, podobnie marchewkę i cebulę i podsmażyć na oliwie, dodać warzywa mrożone, smażyć aż będą miękkie. Warzywa przełożyć do miski dodać jajko j jogurt i wymieszać przyprawiając wedle uznania.

Na upieczony spód wykładamy masę . Gotową tartę pieczemy ok. ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Można podać z dodatkiem sosu np. czosnkowego


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...