środa, 15 maja 2013

Zupa szczawiowa

Kolejny przepis z cyklu smaki dzieciństwa :)

Zupa szczawiowa


Bulion 
(może być z kostki rosołowej jednak ja zawsze robię sama)
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • cebula
  • 2 marchewki
  •  1 mała pietruszka
  • 2 ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • 200 g szczawiu
  •  3 jajka na twardo
  • 2 łyżki śmietany 18%

Skrzydełko umyć i włożyć do garnka z wodą gotować z warzywami ok. 15 minut. Szczaw umyć i wyłożyć na durszlak, następnie pokroić bardzo drobno.  

Pokrojony szczaw dodać do gotującego się wywaru i gotować jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i przyprawy do smaku- sól, pieprz, mieszankę ziołową.


Jajka obrać i pokroić w kostkę wrzucić do zupy i jeszcze chwilę podgotować.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...