sobota, 15 czerwca 2013

Botwinka

Jak już nie raz mówiłam w tym roku odkrywam dawno zapomniane smaki dzieciństwa od kilku dni "chodziła za mną" botwinka, chociaż co do zasady z barszczem nie przepadam i miałam obawy czy smak siedzący gdzieś głęboko w środku- zapamiętany z przed kilkunastu lat mnie nie rozczaruje okazało się, że obawy były bezpodstawne bo zupka cudna :)

Botwinka

  • skrzydełko z kurczaka
  • pęczek botwinki 
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mała cebulka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
 
Przygotować bulion (skrzydełko, cebulka, marchewka i pietruszka ). 

Botwinkę umyć i pokroić bardzo drobno.
Gdy bulion zacznie się gotować dodać pokrojone buraczki i gotować ok. 30 min

Dodać sok z cytryny i ocet oraz pozostałe przyprawy. Na koniec dodać śmietanę.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...