niedziela, 23 czerwca 2013

Chłodnik botwinkowy

Pomysł na obiad idealny na upały, które w końcu ku mojemu zadowoleniu się pojawiły :)
Orzeźwiający idealnie smakujący z młodymi ziemniaczkami

Chłodnik z botwinki


  • 0,5 litra bulionu (z kostki lub robionego własnoręcznie)
  • pęczek botwinki
  • litr kefiru lub maślanki
  • pęczek świeżego koperku i natki z pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki octu jabłkowego



 Przygotować bulion (powinno go być tyle by tylko przykrywał botwinkę.)
Botwinkę umyć i pokroić bardzo drobno.

Gdy bulion zacznie się gotować dodać pokrojone buraczki i gotować ok. 30 min aż botwinka zmięknie. ( w czasie gotowania dodać ocet i sok z cytryny żeby buraki nie straciły koloru)

Ugotowaną botwinkę ostawić do wystygnięcia. Koperek i pietruszkę posiekać drobno.

Kefir wlać do botwinki, dodać koperek i pietruszkę i przyprawić do smaku.



Chłodnik wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy się trochę "przegryzie"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...