sobota, 29 czerwca 2013

Jagodowe paruny

Jak już wiecie jestem nastawiona na szukanie smaków, które przypominają mi czasy dzieciństwa, wakacje u babci na wsi i tamto jedzenie. Niewątpliwie paruny czyli drożdżowe kluski gotowane na parze należą do takich smaków.. Już jakiś czas temu pojawił się przepis na paruny z truskawkami  a dziś w wersji jagodowej :)

Paruny z jagodami 
(ok. 20 sztuk)

  •  3 szklanki mąki 
  • 1,5 szklanki mleka
  •  15 dag drożdży
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 200 jagód
  • cukier  


 Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać cukier i szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków (do środka wkładamy łyżeczkę jagód posypujemy cukrem i formujemy kulkę) i układać na stolnicy posypanej mąką.

Duży garnek wypełniony do połowy wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązać sznurkiem ewentualnie gumką recepturką i zagotować wodę.



Kluski kłaść na ściereczce i przykryć blaszaną miską.
Gotować ok. 10 minut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...