piątek, 28 czerwca 2013

Kompot porzeczkowo- wiśniowy

Nie od dziś wiadomo, ze domowy kompot to świetna i zdrowsza alternatywa dla soków i napoi przesyconych chemią. Kompot zrobiony z własnoręcznie zbieranych owoców smakuje jeszcze lepiej :)

Kompot owocowy


  • 3 litry wody
  • pół szklanki cukru
  • sok z połówki cytryny
  •  800 g owoców- u mnie ok. 400 g porzeczek ( żółtych,białych i czerwonych), 300g wiśni, kilka truskawek i pól jabłka.


Wodę zagotować z cukrem.

Owoce umyć. Wiśnie wydrylować, truskawki i jabłko pokroić w kostkę. 


Owoce wrzucić do gotującego syropu i dodać sok z cytryny.
Gotować ok. 15 minut w odkrytym garnku aby nie wykipiał. 

Po ugotowaniu odstawić na kilka minut przykryty aby jeszcze nabrał koloru.
Gdy kompot ostygnie przelać go przez sitko.

Najlepiej smakuje schłodzony.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...