środa, 26 czerwca 2013

Młoda kapusta z koperkiem

oda kapusta z cyklu- "jak u babci" już od dawna za mną chodziła, ale na stancji warunki do robienia takich rzeczy bardzo ograniczone ale za to teraz w domu mogę bez przeszkód realizować pomysły :) Przepis odrobinę inny niż ten babci bo w sumie kurczak jest niemalże jedynym mięsem które jadam dlatego zrezygnowałam z tłustego mięsa na rzecz kurczaka.

Młoda kapusta z koperkiem


  • 1 główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  •  3 skrzydełka z kurczaka
  •  1 duża pierś z kurczaka
  •  3 marchewki
  • 2 cebule
  •  pietruszka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 
odrobina soku z cytryny, majeranek, kminek


Kapustę przekroić na 4 części, usunąć twardy środek a resztę drobno poszatkować (można użyć specjalnej przystawki do maszynki do mielenia mięsa)

Przygotować wywar w dużym garnku. Wlać ok. 2 litry wody, dodać skrzydełka, cebule i pietruszkę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tartce o dużych oczkach i także wrzucić do wywaru.
Gotować ok. 30 min, po tym czasie wyjąć skrzydełka. Mięso ze skrzydełek oddzielić i wrzucić do bulionu.


Do bulionu wrzucić poszatkowaną kapustę i koperek pokrojony drobno. 
Gotować aż kapusta zmięknie. Pod koniec gotowania dodać koncentrat, odrobinę soku z cytryny i przyprawy wedle uznania.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...