poniedziałek, 24 czerwca 2013

Owocowe muffinki

Mamy dziś małą rocznicę blog kończy 2 miesiące- więc jest jeszcze malutkim i niedoświadczonym dzieciątkiem ale ciągle staram się go udoskonalać a jednocześnie siebie bo tak na prawdę zaczynam przygodę z gotowaniem i dlatego czasem moje przepisy i zdjęcia są tak amatorskie ale wiadomo każdy kiedyś zaczynał.. Dziękuję z góry za wszystkie słowa życzliwe i te mniej, za rady i za odwiedziny, które w ciągu ostatnich kilku dni znacznie powiększyły swoją ilość :)   

A teraz z okazji tej małej rocznicy pomysł na owocowe muffinki- owocowe bo zarówno nadzienie jak i ciasto ma owocowy smak :) (od razu przyznaję że nie wyrosły idealne i może na zdjęciach wyglądają marnie ale w smaku bardzo dobre :)) Z przepisu wychodzi 12 sztuk

Owocowe muffinki

  •  2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g jogurtu malinowego
  • łyżka oleju
Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać pozostałe "mokre" składniki i i energicznie wymieszać łyżką żeby połączyły się w gładką, niezbyt gęsta masę (jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę mleka).
Nadzienie:
  • budyń waniliowy
  •  200 g truskawek
  • 1 banan
  • 2 łyżki cukru pudru 
 Ugotować budyń według wskazówek na opakowaniu. Truskawki i banana pokroić w kawałki i wrzucić do ugotowanego budyniu, dodać cukier puder. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.


  Foremki do muffinek (ja używam silikonowych bo o wiele łatwiej wyjąć gotowe babeczki)  wypełnić łyżką ciasta na to położyć łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta. Babeczka przed  upieczeniem powinna wypełniać 2/3 foremki. 



                                                  Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...