środa, 26 czerwca 2013

Owsianka na zimno z musem truskawkowym i prażonym słonecznikiem

Owsianki jadam często na śniadania ale zwykle w tradycyjnej gotowanej wersji dziś postawiłam na osławioną w internecie owsiankę z lodówki i przyznam że ciekawy i szybki pomysł na śniadanie w sam raz na lato kiedy niekoniecznie mamy ochotę na gorące jedzenie a nie chcemy rezygnować z owsianek- bo przecież są pyszne.

Owsianka z musem truskawkowym i prażonym słonecznikiem


  •  4 łyżki płatków owsianych
  •  szklanka mleka
  •  100 g truskawek
  • łyzka jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki cukru pudru
  •  garść słonecznika
Płatki wsypać do kubeczka, miseczki, słoika lub innego pojemnika zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki żeby płatki zmiękły i nasiąkły mlekiem.

Rano
Płatki przełożyć do miseczki.

Truskawki pozbawić szypułek i wrzucić do blendera, dodać jogurt i cukier- zmiksować aby powstał mus.

Patelnie teflonową rozgrzać i wrzucić na nią słonecznik. Trzeba często mieszać aby się nie przypalił.

Mus wyłożyć na płatki i posypać słonecznikiem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...