wtorek, 18 czerwca 2013

Paruny- czyli drożdżowe kluski na parze

Ciągle szukam w pamięci smaków dzieciństwa i staram się je odtwarzać
tym razem padło na drożdżowe kluski robione na parze- przeze mnie znane jako paruny aczkolwiek w poszukiwaniu pomysłu na nie w internecie natrafiłam na wiele różnych nazw...

Paruny z truskawkami

  •  2 szklanki mąki 
  • szklanka mleka
  •  15 dag drożdży
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 250 g truskawek

 Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać cukier i szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać kilka minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min.

Truskawki pokroić w drobną kostkę można od razu wsypać 2 łyżeczki cukru lub dodawać cukier przy robieniu.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków (do środka wkładamy łyżeczkę truskawek posypujemy cukrem i formujemy kulkę) i układać na stolnicy posypanej mąką.


Duży garnek z gotującą wodą przykryć tkaniną- gęsta gaza/ pielucha tetrowa itp. i obwiązujemy sznurkiem ewentualnie gumką recepturką.

Kluski kłaść na ściereczce i nakryć miską.

Gotować ok. 10 minut


można podawać z różnymi dodatkami- ja najbardziej lubię polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i kolejnego dnia :) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...