sobota, 8 czerwca 2013

Pierogi z truskawkami

Zaczął się na dobre sezon na truskawki i owoce sezonowe więc w mojej kuchni owoce w różnych wersjach i postaciach- nie tylko na deser ale i na obiad :) dziś pomysł na pierogi w 2 wersjach z tradycyjnymi krojonymi truskawkami oraz z twarożkiem :) wspomnieniowo bo ostatni raz takie pierogi jadłam u babci...

Pierogi z truskawkami


Ciasto
  •  0,5 kg mąki
  •  szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju 
  • szczypta soli 
Farsz 1
  • kostka białego sera
  • 20 dag truskawek
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
Ser rozdrobnić widelcem, truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać jogurt i cukier. Dokładnie wymieszać.
Farsz 2
  • 30 dag truskawek
  • 3 łyżeczki cukru
Truskawki pokroić w małą kostkę i zasypać cukrem


Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto na pierogi rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki lub innego okrągłego przedmiotu wycinać kółka. Nakładać łyżeczkę farszu na okrąg i zlepiać dokładnie boki. 

W dużym garnku zagotować wodę- posoloną i z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...