piątek, 14 czerwca 2013

Pizzerinki

Swego czasu w telewizji na każdym kroku można było natknąć się reklamy- pomysłu na Pizzerinki 
sama jeszcze od niedawna chętnie korzystałam z wszelkiego rodzaju fixów, pomysłów, proszków ale po co kombinować z czymś sztucznym skoro można szybko zrobić coś swojego- przy okazji wykorzystując resztki z lodówki :P

Pizzerinki z szynką

Ciasto drożdżowe


  •   1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklaki mąki żytniej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  •  2 łyżki otrębów
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 Dodatki
  •  4 plasterki wędliny
  • pół papryki 
  •  pomidor
  • 200 g pieczarek 
  • duża cebula
  • 150 g tartego sera
Sos
  • 3 łyżki ketchupu
  •  łyżka koncentratu pomidorowego
  • oregano, bazylia, tymianek. chili


  Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski, dodać cukier oraz sól, otręby i siemię lniane.  Drożdże rozrabiać w 3/4 szklanki letniej wody (nie może być za gorąca). Drożdże wlać do miski dodać 2 łyżki oliwy, dodać jajko i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.



Pieczarki  obrać i pokroić w drobną kostkę- ja przeciskam przez specjalną siatkę. Cebulę posiekać drobno i razem z pieczarkami podsmażyć na maśle. Pomidora, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce  o dużych oczkach.

Do miseczki wlać ketchup i koncentrat pomidorowy dodać przyprawy do smaku  i wymieszać.
Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 4 części i rozwałkować na okrągło ( mini pizze)
nakładać sos a następnie pozostałe składniki a na górę posypać serem.



Piec ok 35 min w temperaturze 180 stopni.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...