środa, 12 czerwca 2013

Truskawkowo- rabarbarowe ciasto drożdżowe z kruszonką

No więc tak ja mówiłam uporałam się z sesją i wracam z nowymi pomysłami i przepisami :)
Dziś połączenie rabarbaru z truskawkami  ♥ ♥
 
Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką


1. Ciasto drożdżowe
  •  2 szklanki mąki
  • 10 dag drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Mąkę i cukier przesiać przez sito do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 min. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min


2. Owoce 
  • 400 g truskawek
  • 250 g rabarbaru 
  • 2 łyżeczki cukru
Owoce umyć i pokroić w kostkę i zasypać cukrem

3. Kruszonka

  • 100 g masła 
  • szklanka mąki 
  • 1/2 cukru
Masło rozpuścić. Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło, połączyć i zagnieść.


 Gdy ciasto podwoi objętość włożyć je do formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Ułożyć na nim truskawki i rabarbar.
 
Piec 30 min w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyjąć i posypać kruszonką. Piec jeszcze ok. 20 minut.



Truskawkowy zawrót głowy 2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...