czwartek, 27 czerwca 2013

Urodzinowy torcik z galaretką

Dziś świętujemy urodziny mojej siostry i z tego powodu  powstał "tort" z owocami i galaretką. Tym razem nie obyło się bez mini problemów bo ciasto w moim zamiarze miało być kolorowe ale barwniki nie dotarły na czas bo w sumie za późno je zamówiłam..Potem nietrafiony okazał się pomysł z kisielem chociaż stosowany setki razy przez moją babcię i dający piękny różowy kolor ten który ja kupiłam okazał się jakiś dziwny i ciasto zamiast różowe wyszło szaro-zielonkawe. Wszystko jednak zakończyło się dobrze i ciasto bardzo dobre i na pewno mniej masiaste niż tradycyjne torty..

Tort owocowy


1. ciasto 
(okrągła forma o średnicy 28 cm)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie kisielku truskawkowego 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru pudru
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przesianą przez sitko mąkę, kisiel i proszek do pieczenia.
Do tej masy dodawać delikatnie ubitą pianę i ucierać drewnianą łyżką aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wyłożyć do tortownicy . Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.


Masa 1- różowa
Masa 2- zielona
( w sumie nie różnią się składem więc podaje 1 przepis)
  •  400 g śmietany do ubijania ( najlepiej 30%)
  •  2 łyżki cukru pudru
  • galaretka rozpuszczona w 0,5 szklanki wody (różowa- Pink Margarita, zielona- agrestowa)
Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż śmietana ubije sie, na sztywno, pod koniec wlać ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę miksować. 

Dodatki do ozodoby
  • 2 banany
  • 200 g truskawek
  • galaretka pomarańczowa
  • posypka (pokruszone migdały, kolorowa posypka, mocno pokruszone biszkopty)
 
Przygotowanie
Upieczony biszkopt przekroić na pół.

Pierwszy placek położyć na tacy i nałożyć na niego masę- różową
Przykryć 2 plackiem i tak samo posmarować masą.
 
Za pomocą szerokiego nożna posmarować boki tortu masą a następnie obsypać posypką także nakładając szerokim nożem lub szpatułką.
 
 Górną warstwę tortu podzielić na ćwiartki i wykładać pokrojonymi owocami.
Górę polać tężejąca galaretką.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...