czwartek, 27 czerwca 2013

Zupa truskawkowa z makaronem

Dziś rano czekała na mnie miła niespodzianka nie spodziewałam się, że liczba wyświetleń przekroczy już 1000 a jeszcze kilka dni temu było niecałe 500 więc to dla mnie bardzo ważne :)

A dziś kolejny odgrzebany z głęboko ukrytego miejsca w pamięci smak zupa owocowa robiona przez moją babcie kilkanaście lat temu.

Zupa truskawkowa

  • 1,5 litra wody
  • 500 g truskawek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wodę zagotować z cukrem (zwykłym i wanilinowym).
Truskawki  pokroić na kawałki i wrzucić do gotującego syropu. Gotować kilka minut.

W szklance zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną (można też użyć kisielu truskawkowego) także wlać do gotującej zupy.


Zupę można podawać z makaronem lub ryżem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...