środa, 3 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Sezon na owoce w pełni więc trzeba korzystać a nic tak nie smakuje jak własnoręcznie zebrane owoce w pysznym cieście drożdżowym- zresztą moim ulubionym do robienia :) 

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką


Ciasto drożdżowe
  •  3 szklanki mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Mąkę i cukier przesiać przez sito do miski. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dokładnie wymieszać (ja używam trzepaczki dzięki temu szybciej zaczynają pracować) a następnie wlać do miski, dodać oliwę i jajka. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 min. Następnie przykryć ściereczką i odstawić o wyrośnięcia na ok. 30 min


Owoce
  • 1 kg wiśni
  • 2 łyżki cukru
Wiśnie wydrylować i przekroić na połówki  i zasypać cukrem


Kruszonka
  • 150 g masła 
  • 1 i 1/4 szklanka mąki 
  • 1 szklanka cukru
Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Do miski wsypać mąkę i cukier. Wlać roztopione i gorące masło, połączyć i zagnieść. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dodać jeszcze trochę mąki.



Gdy ciasto podwoi swoją objętość ugniatać jeszcze chwilę a następnie rozwałkować dość cienko i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wyłożyć wiśnie.



 Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (na dół) i piec ok. 30 min 
Po tym czasie wyjąć posypać ciasto kruszonką i wstawić na górę piekarnika piec jeszcze ok. 25 min aż kruszonka się przyrumieni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...