piątek, 19 lipca 2013

Drożdżówki z jagodami

Jako fanka gotowania rzeczy ukrytych głęboko w pamięci jako smaki dzieciństwa kolejny raz przeniosłam się do zapachu panującego w starym domku na wsi mojej babci.. Bułeczki z jagodami.. Oj zamarzyło mi się poczuć ten smak.. Odgrzebałam stary zeszyt babci z przepisami i udało się baa dostałam od domowników najlepszy możliwy komplement- " całkiem takie jak babci" :)

Jagodzianki
(mi wyszło 15)

  • 3 szklanki mąki
  • 7-8 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
  •  500 g jagód
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier

Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.

Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku (ja używam do tego trzepaczki). 

Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.


Jagody umyć wsypać do miski i zasypać łyżką mąki ziemniaczanej.

Gdy ciasto podrośnie jeszcze chwilę ugniatać i podzielić na części.
Ja zrobiłam 2 rodzaje:
1. zwykłe okrągłe bułeczki
Ciasto podzielić na małe kawałki  delikatnie rozwałkowywać, na środek nakładać łyżeczkę jagód i łyżeczkę cukru, sklejać i formować kulki średniej wielkości.
2.  przekładane
Kawałek ciasta rozwałkować, wycinać prostokąty, jeden z boków pociąć na paseczki. Na środek kłaść jagody z cukrem, przykrywać niepociętym kawałkiem ciasta a następnie tym z paskami.


Bułeczki kłaść na blaszce- na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na chwilę.
Gotowe bułeczki posmarować żółtkiem, piec ok. 20 min w temperaturze 220 stopni (najpierw na dole)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...