niedziela, 21 lipca 2013

Faszerowane kieszonki z kurczaka

Mamy niedzielne przedpołudnie więc moment w sam raz na przygotowanie obiadu.
Dziś pomysł na kurczaka ale nie w formie tradycyjnych panierowanych kotletów a duszone w warzywach faszerowane piersi z kurczaka.

Faszerowane kieszonki z kurczaka

  •  2 małe piersi z kurczaka (lub jedna duża przekrojona na pół)
  •  0,5 papryki
  • 2 cebule
  • 100g żółtego sera
  • 150g pieczarek
  • 1 marchewka
  • liść laurowy
  • ulubione przyprawy- np. do kurczaka
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. 1 cebulę także drobno pokroić.  Wymieszać w misce i dodać tarty ser.

Piersi z kurczaka naciąć tworząc kieszonki. Do środka włożyć gotowy farsz warzywny
Delikatnie podsmażyć z 2 stron na odrobinie oliwy z oliwek.


W garnuszku przygotować wywar- nieduża ilość wody, tarta marchewka, cebula pokrojona w plastry i kilka liści laurowych.

Piersi z kurczaka włożyć do wywaru, garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 min


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...