czwartek, 18 lipca 2013

Frittata ziemniaczano-pieczarkowa

Czasem przychodzi taki dzień, że kompletnie nie ma czasu na długie siedzenie w kuchni, czasem brak ochoty po ciężkim dniu.. ale zjeść coś trzeba wtedy najczęściej powstaje jakaś frittata bo to także dobry sposób na wykorzystanie resztek z lodówki.. I zawsze wyjdzie "coś z niczego" :)

Frittata ziemniaczano-pieczarkowa

  • 5 ziemniaków
  • 5 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz, majeranek
  • 100 g zółtego tartego sera


Ziemniaki obrać i podgotować chwilę żeby trochę zmiękły. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę.

Jajka rozbić do miseczki i ubić trzepaczką.


Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. wyłożyć ziemniakami. Na to wylać masę jajeczną dodać pieczarki, cebulę, pokrojoną drobno bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić wedle uznania. Na koniec posypać startym serem i delikatnie wymieszać.

Piec ok. 25 min w temperaturze 200 stopni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...