piątek, 12 lipca 2013

Kruche ciasto z wiśniami pod białkową pianką

Dziś kolejny pomysł na ciasto z wykorzystaniem owoców sezonowych- tym razem wiśni. To już drugie na tym blogu tym razem jednak nie drożdżowe a kruche i z pyszną pianą :)

Kruche ciasto z wiśniami pod białkową pianką 


ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku
  •  200 g margaryny
piana
  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru pudru 
 owoce 
  • 700 g wiśni

Mąkę przesiać przez sito dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka i masło i energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Gotowe owinąć folia i odłożyć do lodówki na pół godziny.

Wiśnie wydrylować i przekroić na połówki. Zasypać 2 łyżeczkami cukru.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy. Ciasto nakłuć widelcem. Na górę nałożyć równomiernie wiśnie. Piec ok. 30 min na dole piekarnika .


Białka ubić z cukrem na pianę. Po 30 min wyjąć ciasto nałożyć na wierz pianę, przestawić na górę piekarnika i piec jeszcze ok. 30 min aż się zarumieni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...