wtorek, 9 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Owoce to bez wątpienia jedna z rzeczy, za które uwielbiam lato :) Owoce goszczą więc u mnie w każdej formie zarówno na deser jak i na obiad na słodko. Tym razem powstały pierogi w wersji owocowej kolejny z letnich smaków dzieciństwa :)

Pierogi z jagodami

  •  0,5 kg mąki
  •  szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 500 g jagód
  • cukier



Mąkę przesiać przez sito razem z sodą, dodać szczyptę soli i olej. Dolać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.


Na każde kółko nakładać około łyżeczkę jagód i posypywać cukrem. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.


Najlepiej smakują polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...