wtorek, 30 lipca 2013

Placki z gotowanych ziemniaków

Ostatnio dzieje się tak dużo, że kompletnie nie mam czasu i warunków żeby usiąść przed komputerem i dodać wpis a kilka czeka w zanadrzu.. Najbliższy tydzień będzie jeszcze bardziej zakręcony bo duży remont w domu, a potem wyjazd ale postaram się coś dodać :)

A dziś praktyczny pomysł.. Chyba każdemu zdarzyło się ugotować na obiad "za dużo" ziemniaków i wtedy pojawia się problem co z nimi zrobić.. wiadomo kopytka ale moja mama i babcia od kiedy pamiętam zawsze często w poniedziałek z niedzielnych ziemniaków robiły placki.. Ciasto takie samo kopytka tylko zamiast gotowania smażenie.. Łatwo, praktycznie i smacznie :)

Placki ziemniaczane

  •  500 g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz


Ziemniaki starannie utłuc- najlepiej przepuścić przez specjalną praskę do ziemniaków.
Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy.
Zagniatać ciasto tak aby nie kleiło się do ręki ( w razie potrzeby dodać mąki)

Ciasto podzielić na małe kulki, które rozgniatać ręką i kłaść na rozgrzanym oleju.
Smażyć na złoty kolor z dwóch stron


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...