niedziela, 7 lipca 2013

Smerfastyczne muffinki

Kilka dni temu zakupiłam w końcu barwniki spożywcze i niedawno miały swój debiut jak na Smerfetkę przystało są to smerfastyczne muffinki (chociaż wyszły bardziej turkusowe niż niebieskie) z jagodami.. a może smerfojagodami :)

Smerfastyczne muffinki
(na 15 sztuk)

  •  2,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • łyżka oleju
 Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia.  Następnie dodać mokre składniki jajka, olej i mleko. I wymieszać ciasto łyżką. Odrobinę barwinka (na czubku łyżeczki lub noża) rozpuścić dokładnie w wodzie i dodać go ciasta. Wymieszać.


Nadzienie
  • 50 g jagód
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jogurtu jagodowego
Budyń ugotować według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie dodać jogurt i jagody.


 Foremki do muffinek (ja używam silikonowych bo o wiele łatwiej wyjąć gotowe babeczki) wypełnić łyżką ciasta na to położyć łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta. Babeczka przed upieczeniem powinna wypełniać 2/3 foremki. 

Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...