wtorek, 2 lipca 2013

Zapiekane naleśniki z pieczarkami

Dziś pomysł na obiad prosty w przygotowaniu a jednocześnie wyglądający dość "dostojnie" i bardzo sycący bo zjedzenie 2 takich naleśników to jak dla mnie był nie lada wyczyn :P

Naleśniki z pieczarkami


Naleśniki
  •  2 szklanki mąki
  •  szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju 
( zawsze zachowuje proporcje tyle ile mąki tyle płynów)

Wszystkie składniki wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu.
 
Farsz 
  • 50 dag pieczarek
  •  2 cebule
  • 30 dag tartego sera (+ trochę do posypania)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia
Pieczarki obrać i pokroić drobno. Cebulę także pokroić i usmażyć na maśle. 
Doprawić do smaku i pod koniec smażenia dodać ser aby się roztopił.


Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać dowolnie- najlepiej w rulony  (ja złożyłam w trójkąty i niestety popękały mi na środku :( )


Naleśniki posypać żółtym serem i piec ok. 20 min w temperaturze 200 stopni aż ser się rozpuści.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...