piątek, 5 lipca 2013

Zupa krem z kalafiora

Kalafior to w sumie warzywo niedawno goszczące w mojej kuchni ale bardzo mi posmakowało podobnie jak i brokuły :) Dlatego pomysł na sycącą a jednocześnie lekką zupę 

Zupa krem z kalafiora

  • 1 l bulionu:
-skrzydełko z kurczaka
- cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz, majeranek
  • pęczek natki  pietruszki
 
Ugotować bulion. Skrzydełko wrzucić do wody. Dodać pokrojone warzywa i zagotować.

Kalafiora pokroić odcinając małe różyczki i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż kalafior zmięknie.
Przed końcem gotowania dodać śmietanę i przyprawy.
 

Zupę zestawić z gazu, za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.
Dodać posiekaną natkę z pietruszki.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...