wtorek, 27 sierpnia 2013

Cukinia w cieście naleśnikowym

Sezon na cukinię wciąż trwa. Dziś szybki przepis na cukinię smażoną w cieście naleśnikowym. Idealne na śniadanie, kolację albo jako przekąska.

Cukinia w cieście naleśnikowym

  • pół niedużej cukinii (niezbyt szeroka w obwodzie)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  •  szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju 
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, natka pietruszki


 Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plastry.  Natrzeć solą a gdy puści sok delikatnie odsączyć ręcznikiem papierowym
 
Z mąki, mleka, wody, jajek, oleju i przypraw przygotować ciasto naleśnikowe- powinno być trochę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki.

Plastry cukinii maczać w cieście tak aby dokładnie przykryć warzywo i kłaść na rozgrzaną patelnię .
Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron.
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...