czwartek, 15 sierpnia 2013

Jogurtowy sernik

Dodaje dziś przepis na serniczek ale w wersji nie tradycyjnej z serem a z jogurtem :) pomysł podsunięty kiedyś przez znajomą i od tamtej pory całkowicie zastąpił sernik z sera mielonego tym bo smaku nawet lepszy i delikatniejszy niż tradycyjna wersja :)

Sernik bez sera


Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku
  •  200 g margaryny
Mąkę przesiać przez sito dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka i masło i energicznie zagnieść na gładkie ciasto. Gotowe owinąć folia i odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy. Ciasto nakłuć widelcem. Podpiec ok. 15 min na dole piekarnika .



Ser
  • 2 duże jogurty typu greckiego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 budynie waniliowe
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Żółtka oddzielić od białek a następnie utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać olej, jogurty i budynie w proszku. 
Całość dokładnie wymieszać.

Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z masą "serową". Całość wyłożyć na kruchy spód.

Piec ok. 50 min w temperaturze 200 stopni.  
 

Kruchy spód można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...