wtorek, 13 sierpnia 2013

Pasztet z cukinii

Trochę mnie nie było ale dużo się działo ale wracam i postaram się pisać częściej na tyle na ile czas i obowiązki mi na to pozwolą.

A teraz pierwszy przepis po przerwie pomysł na coś dobrego do kanapki i na wykorzystanie cukinii, która jak co roku obrodziła :P

Pasztet z cukinii

  • 2 cukinie młode
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 większa cebula
  • zioła( koperek, posiekana pietruszka, bazylia)
  • Pieprz 


Przygotowanie:

Cukinie wraz  ze skórką zetrzeć, posolić a następnie odcisnąć z soku.

Marchewki, pietruszkę oraz ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. 
Cebulę pokroić drobno.

Całość wymieszać w dużej misce.

Do warzyw dodać oddzielone żółtka, natomiast białka ubić.




 Do miski dodać olej, bułkę tartą i kaszę mannę oraz przyprawy wedle uznania.
Na koniec ostrożnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać.

Masę wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (albo formy silikonowej)




Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...