sobota, 3 sierpnia 2013

Udka z ryżem

Sobotnie popołudnie to zazwyczaj dobry moment na szukanie pomysłu na niedzielny obiad dlatego dziś wstawiam propozycję w sam raz na niedzielny obiad bo wiadomo tradycyjnie z kurczakiem :D 

Więc wstawiam przepis i zmykam na kilka dni na zasłużone wakacje :)

Kurczak z ryżem

 
  • 2 szklanki ryżu
  • szklanka bulionu
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 0,5 cukinii
  • 20 dag pieczarek
  • 0,5 papryki
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • kilka listków świeżej bazylii
  • natka z pietruszki
  • sól, pieprz, papryka w proszku, przyprawa do kurczaka.
 
Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami wymieszanymi z oliwą i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem (ja użyłam rosołu, który został mi z poprzedniego dnia.)

Marchewkę zetrzeć tartce, cukinię, paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę w plastry.


Wszystkie warzywa wymieszać z ryżem w naczyniu żaroodpornym, dodać posiekaną bazylię i pietruszkę.

Na górę ułożyć udka z kurczaka.

Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...