poniedziałek, 30 września 2013

Bananowo-owsiane placuszki z serka wiejskiego

Korzystając z ostatniego wolnego dnia przed powrotem na uczelnie dzień spędzam na tym co lubię czyli na gotowaniu :) Niedawno powstał pyszny podwieczorek i pomysłem na te placuszki chce się z wami teraz podzielić :)

Bananowo-owsiane placuszki z serka wiejskiego
(ok. 10 sztuk)


  • 2 małe dojrzałe banany (te z ciemną skórą są najbardziej słodkie)
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrębów
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
  • 1 kostka gorzkiej czekolady 


Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę.

Żółtko, razem z serkiem wiejskim, mlekiem w proszku i 1 bananem zblendować na gładką masę.
Za pomocą drewniane łyżki dołożyć białka i delikatnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, otręby i pół drugiego banana pokrojonego w plastry (drugie pół zostawić do dekoracji).
Do masy zetrzeć kostkę czekolady.

Na patelni rozgrzać olej kłaść łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor.


Można podawać z czekoladą, cukrem pudrem lub innymi dodatkami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...