wtorek, 24 września 2013

Czekoladowo- kokosowe ciasto z białek

Kolejny miesiąc blogowania za mną :) Mamy już 5 miesięcy a za miesiąc pierwsza "okrąglutka" rocznica

Każdemu z nas po gotowaniu albo pieczeniu ciast zdarza się, że zostaną białka i wtedy zawsze pojawia się problem jak je wykorzystać. Dlatego dziś pomysł na pyszne ciasto z białek, czekolady, wiórek kokosowych.

Czekoladowo- kokosowe ciasto z białek
  • 3/4- 1 szklanka białek
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2-3 łyżeczki kakao


Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.

Do ubitych białek dodać mąkę, olej, letnie mleko, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać . 

 Powstałą masę podzielić na 2 części- do jednej dodać wiórki kokosowe, a do drugiej kakao i posiekaną drobno czekoladę. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. 

Wylać najpierw białą warstwę, na to ciemną i delikatnie wymieszać np. wykałaczką lub wylewać na zmianę łyżkę raz białej, raz czarnej masy. Ciasto powinno być w łatki.



Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...