czwartek, 26 września 2013

Domowy sos słodko-kwaśny czyli pora na studenckie przetwory

Kończą się moje studenckie wakacje i pora wracać do siebie więc pora na robienie zapasów jak to na "słoika" przystało :D Wczoraj były duże zakupy i kilka nowych gadżetów do kuchni ( w takich sklepach mogłabym cały dzień przesiedzieć i pół wynieść do domu :P) , a teraz pora na gotowanie, przetwory a jutro klejenie pierogów bo czasem z braku czasu i nadmiaru zajęć na uczelni i mrożone pierogi się przydają chociaż jak mam czas to i na stancji sobie kleje ;p No ale nie o tym miało być  dziś pomysł na sos idealny do makaronu, kaszy,ryżu i jako dodatek to różnych potraw zamknięty w słoiczkach będzie dostępny całą zimę bez wątpienia smakuje mi bardziej niż te sklepowe

Sos słodko-kwaśny
( ok. 15 słoików po dżemie)

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 główka czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 0,5 łyżki musztardy
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
Cebulę pokroić w kostkę i razem z pomidorami gotować ok. godzinę na małym ogniu. 
Gdy pomidory zmiękną zblendować.



Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i kukurydzę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze ok. 30 min mieszając.


2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać z sokiem z ananasów i wlać do sosu pod koniec gotowania.
Zagotować i wlewać do słoików, odwrócić do góry dnem i w ten sposób pasteryzować.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...