niedziela, 22 września 2013

Leczo

Po długiej przerwie jakoś tak trudno wrócić do regularnego blogowania bo gotuję ciągle na dysku mam kilkanaście przepisów ze zdjęciami ale ciągle coś i nie mam chwili na dodanie wpisów :( Mam nadzieję, że w końcu będę miała więcej czasu też na to :)

Dziś pomysł na leczo :) Idealne na chłodniejsze dni , może stanowić także dodatek do makaronów i ryżu a przede wszystkim łatwo je przechowywać nawet na zimę bo nadaje się do mrożenia i wekowania więc jak znalazł dla studentów :)

Leczo 
 
  • 1 duża cukinia
  • 1 kg pomidorów
  • 400 g pieczarek
  • 2 papryki mogą być różnokolorowe
  • pół papryczki chili
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 litra bulionu
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka łagodna i pikantna
przygotowanie
Pomidory sparzyć gorącą wodą,obrać ze skórki i pokroić. Wrzucić do bulionu i zagotować. Gdy zmiękną zblendować.
 

Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę, podobnie pieczarki, paprykę oraz cebulę.
Marchew obrać i zatrzeć na tartce.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić.


Wszystkie składniki wrzucić do garnka z przecierem pomidorowym i gotować na małym ogniu ok. 30 min co jakiś czas mieszając.Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy sól, pieprz, paprykę, bazylię i oregano.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...