piątek, 20 września 2013

Papryka faszerowana

Ostatnio zaglądając na różne strony kulinarne dość często pojawia się ten przepis więc u mnie też się pojawia tym bardziej, że w faszerowanej papryce jestem zakochana już od dawna :) Nie przepadam za mięsem mielonym ale farsz "gołąbkowy" bardzo lubię :) 

Papryka faszerowana

`
  • 4 średniej wielkości papryki
  •  400 g mięsa mielonego
  • woreczek ugotowanego ryżu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz,bazylia
  • szklanka bulionu

Ryż ugotować al dente.

Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. 
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do wystudzenia.
 
 Mięso wymieszać z ryżem,cebulą z czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią.


 
Wydrążone papryki nadziewać mięsnym farszem i przykryć odciętymi wcześniej "czapeczkami".

Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.
 


Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie.


Paprykę można podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...