niedziela, 15 września 2013

Pierogi z soczewicą

Soczewica coraz śmielej wkracza na kuchenne salony w końcu to świetne źródło białka i roślina, którą można wykorzystać do wielu potraw. Ja smak soczewicy poznałam o wiele wcześniej niż stała się popularna jeszcze jako dziecko zajadałam się babcinymi pierogami z soczewicą. Dziś pomysł właśnie na tą wersję pierogów :)

Pierogi z soczewicą

  • 0,5 kg mąki
  •  szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju 
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 

Mąkę przesiać przez sito razem z sodą, dodać szczyptę soli i olej. Dolać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wyrabiać kilka minut aby było puszyste.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Kawałki rozwałkowywać cienko i za pomocą szklanki wycinać kółka.



Farsz
  • 400 g soczewicy (może być czerwona/zielona- ja akurat preferuję smak zielonej)
  • 100 g pieczarek
  • 2 cebule
  • pieprz, sól
Soczewicę wsypać do garnka i zalać wodą tak aby przykrywała dokładnie soczewicę. Pieczarki obrać pokroić i także dodać do soczewicy. Gotować ok 40 min aż soczewica wchłonie wodę i zrobi się miękka. 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Soczewicę oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa ewentualnie zblendować na gładką masę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Na każde kółko nakładać około łyżeczkę farszu. Boki dokładnie skleić- można zawijać w falbanki.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...